Terapia online este o metoda relativ noua de abordare a sanatatii mentale, in care un terapeut sau consilier ofera suport / consiliere psihologica prin intermediul internetului.

Studiile din ultimii ani au dovedit eficacitatea terapiei online, pana la punctul in care a devenit o alternativa viabila si un supliment pentru terapia in cabinet. Este de preferat totusi ca serviciile online doar sa insoteasca terapia clasica si nu sa o inlocuiasca, insa de multe ori aceasta poate fi singura forma de terapie la care cineva poate apela.

Desi terapia online nu poate oferi un diagnostic si nu poate ajuta la vindecarea unei tulburari mentala, ea poate oferi suport, indrumare, poate seconda terapia clasica, alternand sedintele de terapie de la cabinet cu cele online.

Chiar daca exista limitari, aceasta a devenit in scurt timp o resursa importanta pentru un numar tot mai mare de pacienti, mai ales pe perioada pandemiei.

Cu toate ca sunt o adepta terapiei fata in fata si al spatiului terapeutic nu pot sa nu vad si sa nu apreciez elementele importante pe care ni le aduce comunicarea online. 
Mediul online nu poate si nu va putea sa compenseze in totalitate calitatea si complexitatea relationarii directe si complete din cabinet, dar putem folosi acest nou tip de terapie ca o pe solutie de moment, atunci cand pacientul nu poate ajunge la cabinet sau ca o o alternativa la intreruperea sau fragmentarea terapiei.

Terapia online poate fi potrivita pentru tine daca:
– locuieşti in strainatate sau doresti sa apelezi la un psihoterapeut dintr-un alt oras
– ai un program foarte incarcat si nu dispui de timpul necesar pentru a te deplasa la un cabinet de psihoterapie;
– suferi de dizabilitati sau handicap fizic / psihic de orice natura, si nu beneficiezi de ajutorul unei persoane care sa te ajute sa mergi la cabinet;

Un alt aspect important de precizat este confidentialitatea, aceasta fiind una dintre nelamuririle cele mai mari ale celor ce-si doresc sa beneficieze de astfel terapie. Confidentialitatea iti este asigurata atat pe toata perioada sedintelor de terapie, cat si dupa.

Dezvoltarea permanenta a acestui domeniu online a condus la fondarea International Society For Mental Health Online (http://ismho.org) , instituţie care reglementează toate aspectele acestei forme de exercitare a psihoterapie.

Primul pas este sa suni pentru a stabili prima sedinta. Programeaza-te pentru o sedinta de terapie online si impreuna vom gasi cele mai bune metode de a reface echilbrul interior si a-ti recastiga controlul asupra propriei vieti.

Confidentialitate

La fel ca si in cazul sedintelor de terapie clasice, obiectivul meu este sa creez un spatiu in care sa te simti bine si confortabil. De aceea imi asum intreaga raspundere in pastrarea stricta a confidentialitatii informatiilor obtinute in cadrul sedintelor de terapie.

In plus esti protejat si de Codul Deontologic al Psihologului.
Art. VI.2. Psihologii vor proteja confidentialitatea tuturor informatiilor adunate in timpul activitatilor lor profesionale si se vor abtine de la dezvaluirea informatiilor pe care le detin despre colegi, pacientii cologilor, studenti si membrii organizatiilor, exceptie facand situatiile: pentru protectia sanatatii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale sau pentru impiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru inlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte. Divulgarea, de catre psihologi, a unor date care le-au fost incredintate sau de care au luat la cunostinta in virtutea profesiei, daca aceasta este de natura a incalca clauza de confidentialitate, este interziza.
Art. VI.4. Psihologii pot impartasi informatiile confidentiale cu altii numai cu consimtamantul celor vizati ori de o asa maniera incat cei vizati sa nu poata fi identificati, exceptie facand situatiile justificate de lege.

Dezvoltarea permanenta a acestui domeniu online a condus la fondarea International Society For Mental Health Online (http://ismho.org) , institutie care reglementeaza toate aspectele acestei forme de exercitare a psihoterapie.

Programeaza-te pentru o sedinta de terapie online si impreuna vom gasi cele mai bune metode de a reface echilbrul interior si a-ti recastiga controlul asupra propriei vieti.