“Singura calitate care face dintr-un client un bun candidat pentru hipnoza, este dorinta de a renunta”Robin G. Willis
Renuntarea la fumat cu ajutorul Hipnoterapiei!
Vrei sa te lasi la fumat, dar nu reusesti?
Oamenii au folosit tutunul inca din secolul al XV-lea cand a fost introdus in Europa, dar doar de la inceputul secolului XX, medici au inceput sa se intrebe care sunt efectele sale pe termen lung. Azi, fumatul este considerat a fi una din cauzele majore ale mortii premature.
In prezent avem o abundenta de cercetari stiintifice care ne spun cat de nociv este fumatul pentru sanatatea noastra si totusi pentru multi, este un obicei aproape imposibil de schimbat.
Deseori oamenii incepe sa fumeze din curiozitate, presiunea anturajului sau pur si simplu din plictiseala si pana sa isi dea seama, dependenta s-a format deja.
Renuntarea la aceasta adictie este o provocare fizica dar si mentala, deseori necesita mai mult decat simpla vointa.
Unul din pasii principali care trebuie urmati este cercetarea efectelor fumatului si intelegerea beneficiilor care rezulta din renuntarea la fumat; precum si descoperirea diferitelor modalitati prin care se poate realiza.
Este important sa intelegem ca nu tutunul este nociv, ci complexul de chimicale adaugate pentru a crea diverse gusturi “rafinate” sunt cele care cauzeaza probleme grave de sanatate.
Cateva motive ca sa renunti la fumat!
Cu cat renunti mai repede la fumat, cu atat corp tau se va recupera mai rapid si scade riscul de dezvolta boli grave.
Ca sa nu mai vorbim de timpul si banii pe care ii economisesti: daca fumezi cca 20 de tigari pe zi timp de 1 an, cheltuiesti cca 5.500,00 lei si pierzi cca 3 ore dintr-o zi. Gandeste-te la vacanta in care ai pleca cu cca 1200 euro.
Daca renunti inainte de varsta de 30 de ani, speranta de viata poate creste cu pana la 10 ani – gandeste-te cate lucruri poti sa faci in timpul acesta. Chiar daca renunti la 60 de ani, tot mai poti castiga vreo 3 ani. Nu numai ca vei avea o viata mai lunga daca renunti la fumat, dar vei avea si mai putine probleme de sanatate si mai mult timp liber.
Monoxid de carbon iti jefuieste corpul de oxigen si fara oxigen corpul tau nu poate functiona corect.
Cand renunti la fumat are loc o scadere a nivelului de monoxid de carbon in corp, ceea ce permite plamanilor si muschiilor sa functioneze in conditii optime. Mai mult oxigen la creier, te ajuta sa te simti mai alert, energizat si plin de viata. Ar trebui sa observi si o imbunatatire a somnului pe masura ce scade nivelul nicotina din organism.
De asemenea, atunci cand fumezi, slabeste si sistemul inunitar, ceea ce te face mai sensibil la diverse boli.
In noua luni de la renuntarea la fumat, capacitatea plamanilor ar trebui sa cresca cu 10% ceea ce o sa te ajute sa faci o multime de lucruri simple, cum ar urcatul pe scari fara gafait.
Multi fumatori isi aprind o tigare cand sunt stresati si desi efectul imediat este cel de calmare datorita nicotinei, pe termen lung, fumatul contribuie la cresterea stresului. Studiile au demonstrat nivelul de stres al fostilor fumatorii era mai mare inainte de a se lasa de fumat.
Un alt beneficiu este si reintinerirea pielii, deoacere aportul de nicotina usuca pielea si favorizeaza aparitia ridurilor.
Cum sa renunti la fumat!
Indiferent daca esti fumator social sau unul inrait, gandul de a renunta este descurajator. Desi este destul de greu , este cu siguranta cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta.
Cand iei decizia sa te lasi de fumat, e normal sa ai temeri legate de acest proces. Iata cateva dintre ele:
- “Nu vreau sa ma ingras” – nicotina este un inhibitor de apetit, prin urmare este posibil ca o data cu renuntarea la fumat sa creasca apetitul. Acest lucru nu se intampla la toata lumea, dar este bine sa fi pregatit: cumpara doar alimente sanatoase si creste activitatea fizica zilnica. In acest fel chiar daca vei avea tendinta de a manca mai mult, vei reusi sa nu te ingrasi.
- “La fumat imi fac prieteni!” – pentru unii fumatul este o modalitate de a socializa mai usor cu prietenii si colegii. Din pacate din 2007, fumatul in interiorul cladirilor este interzis in multe tari, ceea ce tinde sa izoleze fumatorii deoarece ei trebuie sa iasa afara.
- ““Pot sa ma las cand vreau, dar nu acum nu e momentul potrivit!” – este cea mai folosita scuza, pentru ca niciodata nu este un moment potrivit. In viata vei avea mereu urcusuri si coborasuri, ideea este sa iti gasesti resurse sa treci peste ele fara sa apelezi la fumat.
Cum te ajuta hipnoterapia?
Hipnoterapia a devenit una din cele mai populare forme de tratament care te poate ajuta. Este cea mai eficienta cale de a-ti programa mintea subconstienta pentru a depasi adictia de nicotina intr-un mod sigur si natural, fara nici un fel de efecte secundare periculoase. Un pas important in procesul de renuntare la fumat, il reprezinta schimbarea rutinei si sa reconsideri fumatul printr-o noua prisma.
Psihoterapeutul induce o transa, care faciliteaza acceptarea sugestiilor si schimbarea patern-urilor. El poate folosi sugestii de genul “Nu mai suport fumul de tigare” sau “”fiecare fum pe care-l tragi din tigara va avea un gust amar/de ceapa“.
Pentru majoritatea oamenilor sunt suficiente cateva sedinte de terapie, unii renunta la fumat chiar dupa prima sedinta.
Pentru unii, hipnoterapia este suficienta ca sa renunte la acest viciu, altii prefera sa o combine cu medicamentatie, pentru a combate si adictia fizica.
In general sunt 2 tipuri de clienti:
- In prima categorie intra cei care au realizat la nivel intelectual ca renuntarea la fumat este benefica pentru ei sau sunt “batuti la cap” de cei din jur. Acestia vor renunta mai greu la adictie si vor necesita mai multe sedinte de terapie comparativ cu cei din a doua grupa;
- Al doilea tip sunt cei care doresc din tot sufletul sa renunte, de cele mai multe ori au fost “speriati” de medici cu privire la consecintele fumatului pe termen lung. Acestia au nevoie doar de o mana de ajutor ca sa intrerupa rutina inconstienta. Acestia au nevoie doar de 1-2 sedinte de hipnoterapie.
Renuntarea la fumat pentru cei din prima categorie este mai dificila deoacere decizia lor este una intelectuala si nu emotionala. Intelectul este parte din mintea constienta, iar acolo unde este un conflict intre contient si subconstient, cel din urma va castiga mereu, deoarece este mai puternic.
Un psihoterapeut il ajuta mai intai sa converteasca decizia constienta intr-una emotionala/subconstienta. Acest proces se poate realiza in doar cateva sedinte, iar dupa terminarea lor, clientul este pregatit sa inceapa terapia tipica pentru renuntarea la furat.