Ai probleme in a mentine relatii sanatoase? Ar putea fi frica de abandon la mijloc, chiar daca copilaria ta parea stabila.
Problemele de abandon pot aparea din alte forme de neglijare sau respingere, nu doar plecarea parintelui. Poate ai avut un parinte deprimat sau dependent, care nu a avut timp pentru tine, sau ai pierdut un membru apropiat al familiei din cauza unei boli, ca un bunic.
Se poate ca problemele tale de abandon sa se fi dezvoltat mai tarziu in viata, o data cu prima dragoste, in urma careia ai fost ranit/a.
12 semne ca teama de abandon iti afecteaza relatiile
Aceste sunt 12 semne ca relatiile tale sunt afectate de teama de abandon.
- Iti este mai greu decat majoritatii sa lasi pe cineva sa se apropie de tine.
Teama de abandon va provoaca, de multe ori, o frica profunda de intimitate. De ce? Daca cineva te cunoaste pe deplin, te poate respinge pe deplin. Mentinerea celorlalti la distanta inseamna ca te simti mai in siguranta.
- S-ar putea sa te indoiesti ca ai fost vreodata cu adevarat indragostit.
Cei carora le este frica de abandon rareori (daca vreodata) isi arata adevaratul sine altuia. Nu pot sa o faca din cauza ca s-au antrenat sa se autoprotejeze sau sa-i manipuleze pe altii sa-i iubeasca si sa ramane cu ei. Si este aproape imposibil ca dragostea sa creasca odata cu lipsa de autenticitate pe care o creeaza aceste comportamente.
- Ai fost numit obsedat de control, lipicios sau rece.
O teama inconstienta de a fi abandonat poate insemna ca incerci sa te asiguri ca acest lucru nu se va intampla din nou. Si acest lucru tinde sa se manifeste ca o nevoie extrema de a te agata de partener sau de a nu te implica deloc. Acesta din urma inseamna ca nu poti fi parasit, deoarece nu te implicit niciodata pe deplin suficient incat sa te poata parasi cineva.
- Ai un set de convingeri de baza care reflecta abandonul.
Credintele de baza sunt lucruri pe care le consideram fapte despre modul in care functioneaza lumea, care sunt de fapt doar o perspectiva pe care am preluat-o. Convingerile fundamentale pe care le au cei cu frica de abandon tind sa fie de tipul:
- Nu pot avea incredere in nimeni
- Nu sunt iubita asa cum sunt
- Nu merit cu adevarat sa fiu iubita
- Trebuie sa muncesc din greu si sa castig dragostea de ce sa iubesti pe cineva cand oricum pleaca
- Chiar nu am nevoie de nimeni lumea este un loc periculos.
- Te simti singur chiar si atunci cand esti intr-o relatie.
Frica de abandon duce la contradependenta – o credinta interioara ca nu ai nevoie de nimeni si nu este o idee buna sa depinzi de cineva. Iar contradependenta duce la singuratate, indepartandu-te din ce in ce mai mult de adevarul ca, ca oameni au nevoie unii de altii.
- Ai tendinta de a alege parteneri care te abandoneaza intr-un fel sau altul.
Unii oameni care se confrunta cu abandonul in copilarie dezvolta o credinta fundamentala ca merita sa fie abandonati. Aceasta inseamna ca, ca adulti, ei refac experienta abandonului in relatiile lor. Acest lucru nu trebuie sa insemne ca toti partenerii tai se despart de tine, desi se poate. Alte moduri in care putem fi abandonati includ partenerii care sunt indisponibili emotional sau dependenti de ceva. Un dependent de munca, de exemplu, te va face sa te simti abandonat. La fel va face cineva care nu a trecut peste o alta iubire anterioara si nu iti poate oferi dragoste si atentie adevarata.
- Sau, mereu pleci primul, iar emotiile tale se pot opri ca si cum ar fi un comutator in interiorul tau.
Cei cu probleme de abandon sunt adesea partenerii care alearga la prima greseala, respingand inainte de a fi respinsi. Daca nu iesi fizic din relatie, s-ar putea sa o abandonezi din punct de vedere emotional de indata ce te doare ceva sau sa ajungi intotdeauna intr-un punct in relatii in care te simti „amortit”. S-ar putea sa simti ca exista un comutator care se stinge si din acel moment nu te mai poti convinge sa-ti pese de cealalta persoana. De la a fi foarte indragostit, treci apoi la a nu mai simti nimic. Acesta este de fapt un mecanism de autoprotectie adanc inradacinat, conceput pentru a evita ranirea.
- Esti extrem de suprasensibil si reactiv cu partenerii.
S-ar putea chiar sa simti ca iti lipseste „protectia” emotionala pe care ceilalti par sa o aiba, astfel incat totul te raneste. Daca sunteti foarte sensibil si reactiv, ceea ce duce la un model puternic de impingere si dependenta de parteneri, analizeaza simptomele tulburarii de personalitate borderline. Frica de abandon este unul dintre simptomele sale principale.
- Nu ai limite sanatoase cu partenerii romantici.
Frica de abandon poate insemna sa compensezi excesiv in relatii. S-ar putea sa fii codependent, incercand in mod constant sa-i faci pe plac celuilalt. Sau ai putea pur si simplu sa iti lipseasca limitele personale, facand mereu ceea ce doreste celalalt si nu decizi ce functioneaza si ce nu functioneaza pentru tine.
- Te invinovatesti, in secret, pentru ca relatia nu functioneaza.
Abandonul si neglijarea in copilarie il pot lasa pe copil sa interiorizeze experienta, crezand ca este cumva vina lui. Acest lucru da nastere la o stima de sine scazuta si la rusine . Chiar daca te comporti dur in relatii sau dai vina pe celalalt in exterior, in adancul tau exista probabil un sentiment ca esti defect si esti de vina.
- Nu simti niciodata ca te incadrezi in grupul de prieteni si familiile partenerilor tai.
Decizia ca nu te potrivesti cu ceilalti este o modalitate de a-i tine la distanta, astfel incat daca intr-o zi nu faci parte din viata lor, sa te doara mai putin. Si daca ai probleme de abandon, inconstientul tau se gandeste cu mult inainte la astfel de vremuri, presupunand ca toti oamenii pleaca de fapt.
- Treci prin stari de anxietate, depresie sau extenuare emotionala atunci cand esti in relatii.
Sa te simti lasat in urma sau trecut cu vederea de catre adultii de care depinzi pentru a supravietui este cu adevarat un lucru infricosator pentru un copil. Cu cat incerci sa iubesti pe cineva ca adult, cu atat mai mult frica primara, pe care ai simtit-o candva, poate fi declansata daca nu te-ai straduit sa o vindeci. Acest lucru se poate manifesta prin stari de spirit scazute brusc , anxietate , oboseala coplesitoare si probleme de somn , inclusiv intreruperea somnului sau cosmaruri.
Este frica de abandon intr-adevar o problema atat de mare?
Frica de abandon poate duce la o singuratate severa si la tulburari de anxietate si depresie. Teama de abandon este un simptom comun al tulburarii de personalitate borderline, care te poate face sa te simti atat de coplesit de viata incat apelezi la auto-vatamare pentru a o gestiona.
Este nevoie de un angajament real de a fi sincer cu privire la sentimentele si trecutul tau pentru a trece dincolo de teama de abandon.
Este recomandat sa solicitati ajutorul unui psihoterapeut care poate oferi un spatiu sigur si de sprijin pentru o astfel de explorare.
Acesta va poate incuraja sa incercati noi moduri de relationare cu ceilalti, care nu reacţioneaza vechile modele, ci in schimb va indreapta spre intimitatea si conexiunea reala pe care le doriti.
Sursa Fear of Abandonment – Is It Secretly Sabotaging Your Relationships? (harleytherapy.co.uk)