Tulburarea psihosomatica este o afectiune psihologica care implica aparitia unor simptome fizice, de obicei lipsite de o explicatie medicala. Persoanele cu aceasta afectiune pot avea ganduri, sentimente sau ingrijorari excesive cu privire la simptome – ceea ce le afecteaza capacitatea de a functiona bine.
Intr-o boala psihosomatica, stresul emotional sau alte probleme psihologice joaca un rol cheie in cursul semnelor si simptomelor fizice. De exemplu, depresia poate contribui la boli psihosomatice, mai ales atunci cand sistemul imunitar al organismului a fost slabit de stresul sever sau cronic.
O conceptie gresita comuna este ca o tulburare psihosomatica este imaginara sau „totul in cap”. In realitate, simptomele psihosomatice sunt reale si necesita tratament, la fel ca orice alta boala. Din pacate, stigmatizarea sociala generalizata a bolii psihosomatice impiedica unii oameni sa caute tratament.
Cat de frecventa este tulburarea de simptome somatice?
Tulburarea simptomatica somatica este frecventa, care apare la aproximativ 5% pana la 7% din populatia generala. Din motive care nu sunt intelese, femeile au dureri somatice de aproximativ 10 ori mai des decat barbatii.
Oricine poate avea simptome somatice la orice varsta. Studiile au descoperit ca anumite lucruri pot face oamenii mai susceptibili de a avea simptome somatice:
- Stil de viata haotic
- Dificultate in recunoasterea si exprimarea emotiilor
- Neglijenta in copilarie
- Istoric de abuz sexual
- Alte afectiuni psihologice, cum ar fi depresia sau tulburarile de personalitate
- Abuzul de substante (cum ar fi alcoolismul sau dependenta de droguri)
- Somaj
Cauzele bolilor psihosomatice
Mecanismele exacte ale stresului nu sunt complet intelese, dar cercetatorii stiu ca stresul si depresia se pot manifesta ca durere fizica si boala. Este un proces complex, dar iata o analogie care ar putea ajuta.
Comparati-va corpul cu o oala sub presiune. Daca i se lasa loc sa elibereze aburul, functioneaza eficient. Daca nu poate elibera abur, presiunea continua sa creasca pana cand capacul explodeaza. Acum, imaginati-va ca oala este deja sub presiune si aplicati mai multa presiune pentru a mentine capacul inchis. Cand recipientul nu mai poate retine toata presiunea, se va rupe in punctul sau cel mai slab.
La fel ca oala sub presiune care cedeaza in cel mai slab punct al structurii sale, boala legata de stres ar putea sa se dezvolte acolo unde corpul este deja slabit. Cineva care se afla sub stres si nu isi exprima emotiile sau nu este in stare sa-si dezvaluie emotiile va ajunge in cele din urma la un punct de erupere emotionala. Acest lucru poate duce la simptome fizice sau poate declansa un episod de depresie majora.
Privind retrospectiv, este posibil sa recunoasteti cateva semne de avertizare ca urma o pauza. De exemplu, daca aveti tendinta de a va incorda gatul, este posibil sa aveti dureri de gat crescute atunci cand sunteti stresat.
Durerile de spate, problemele de stomac si durerile de cap sunt alte moduri comune prin care stresul sa se instaleze in corpul dvs.
Stresul iti poate compromite si imunitatea. De exemplu, unii oameni au tendinta de a raci, a face gripa sau alte boli si infectii atunci cand sunt sub presiune si le poate lua mult timp pana se insanatosesc.
O parte a raspunsului organismului de lupta sau fugi la stres este eliberarea anumitor substante chimice, cum ar fi adrenalina si cortizolul, care pot fi foarte utile intr-o situatie de viata sau de moarte. Cu toate acestea, daca organismul are cantitati mari de aceste substante chimice sau sunt eliberate continuu pe o perioada lunga de timp (cum ar fi stresul cronic), ele pot slabi considerabil sistemul imunitar.
Tratamentul bolilor psihosomatice
Tulburarea psihosomatica poate afecta aproape orice parte a corpului. Exemplele comune includ:
- Oboseala
- Insomnie
- Dureri si dureri, cum ar fi dureri musculare sau dureri de spate
- Hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala)
- Dificultati de respiratie (dispnee sau dificultati de respiratie)
- Indigestie (suparari de stomac)
- Dureri de cap si migrene
- Disfunctie erectila (impotenta)
- Eruptie cutanata (dermatita)
- Ulcere gastrice (boala ulcerului peptic)
Cand mergeti la medic acesta cauta mai intai cauzele fizice. Daca aveti o tulburare psihosomatica, s-ar putea sa aveti impresia ca medicul nu ia in serios simptomele dumneavoastra, crede ca le inventati sau crede ca sunt „toate in capul vostru”.
Este posibil sa fiti indrumat catre un profesionist in sanatate mintala, dar asta nu inseamna ca simptomele dumneavoastra fizice necesita doar tratament psihologic.
Este important sa invatati cum sa gestionezi eficient stresul, si este nevoie de timp si perseverenta. In timp cu ajutorul medicatie, a psihoterapiei si a unui stil de viata sanatos, simptomele psihosomatice vor disparea.
Revenind la exemplul durerii de gat: daca tinde sa se agraveze odata cu stresul, invatarea de a face fata factorilor declansatori stresanti poate ajuta cu siguranta, dar durerea este reala. Desi stresul poate incepe in creier, poate provoca eliberarea de substante chimice (cum ar fi cortizolul) care produc inflamatie in muschii gatului. Acest lucru va provoaca o durere fizica foarte reala pe care medicul o poate aborda.
Un alt mod de a ne gandi la boala psihosomatica este ca un rau care se inunda dupa ce un baraj se rupe. Cel mai eficient mod de a preveni mai multe inundatii este repararea barajului. Cu toate acestea, inundatiile care au avut loc deja trebuie rezolvate in timp ce barajul este reparat.
Sursa: Psychosomatic Illness: Definition, Symptoms, and Treatment (verywellmind.com)