Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie in care un terapeut cu experienta ajuta persoanele implicate intr-o relatie romantica sa obtina o noua perspectiva asupra relatiei lor, sa-si rezolve conflictele si sa-si imbunatateasca relatia folosind o varietate de interventii terapeutice. Cu toate ca instrumentele folosite pot varia in functie de formarea terapeutului, toate terapiile de cuplu au urmatoarele elemente generale:
1. Concentrarea pe o problema specifica ( de exemplu: gelozie, incompatibilitate sexuala, infidelitate, adictii, etc)
2. Participarea activa a terapeutului in tratarea relatiei ca intreg, si nu a fiecarui individ separate.
3. Interventii orientate spre solutii si spre schimbare inca de la inceputul terapiei.
4. Stabilire foarte clara a obiectivelor terapiei
Terapia de cuplu incepe, de obicei, cu cateva intrebari standard, in ceea ce priveste istoria relatiei precum si unele de explorare a familiilor de origine ale partenerilor, valorile si contextul cultural. Terapeutul poate utiliza sesiunile initiale ca si interventie in stare de criza, daca este necesar.
Terapeutul va ajuta cuplul sa identifice problema centrala pe care se va focusa interventia terapeutica, stabilind obiectivele si structura terapiei. El ii va ajuta deasemenea, sa inteleaga dinamica relationala care mentine problema, ajuntandu-i sa-si vada rol in interactiuniile disfunctionale. Acest lucru ii va ajuta sa-si schimbe perspectiva asupra relatiei.
Desi obtinerea unei perspective este importanta, un alt aspect crucial al terapiei de cuplu implica de fapt schimbarea comportamentelor si a modurilor de a interactiona unul cu celalalt.
Cum ajuta terapia?
Terapeutii de cuplu le vor atribui partenerilor teme de acasa pentru a aplica abilitatile pe care le-au invatat in terapie in interactiunile lor de zi cu zi.
Majoritatea cuplurilor pot renunta la terapia de cuplu dupa ce au dobandit o perspectiva asupra tiparelor relationale, au crescut expresia emotionala si au dezvoltat abilitatile necesare pentru a comunica si rezolva problemele cu partenerii lor mai eficient.