Toti avem momente in care ne simtim extenuati si fara motivatie sau dorinta de a mai continua. Si nu este intotdeauna usor sa stii cand este doar ceva trecutor si cand este timpul sa cauti ajutor. De cele mai multe ori, lucruri se aseaza de la sine si gasim resursele sa ne ridicam si sa mergem mai departe.
Uneori sunt si momente in care este aproape imposibil sa ne revenim si atunci e momentul sa cerem ajutor specializat. Asa cum ne programam la medic cand avem o problema de sanatate fizica, este important sa faceam la fel cand problema este una mentala.
Daca te regasesti in una din situatiile de mai jos, este momentul sa cauti ajutor specializat.
- Coplesit/a. S-ar putea sa simti ca ai prea multe lucruri de facut sau prea multe probleme carora sa le faci fata. S-ar putea sa simti ca nu te poti odihni sau ca nu poti respira normal. Stresul si extenuarea pot duce la probleme grave de sanatate fizica.
- Oboseala. Acest simptom fizic rezulta adesea din sau insoteste probleme de sanatate mintala. In spatele lui se poate ascunde depresia. Oboseala te poate face sa dormi mai mult decat de obicei sau sa ai probleme sa te ridici din pat dimineata.
- Furie disproportionata sau resentimente. Toata lumea simte furie uneori. Sa cauti sprijin pentru a face fata acestor sentimente poate fi o idee buna atunci cand nu trec usor, sunt disproportionate in comparatie cu situatia sau daca te determina sa iei masuri violente sau daunatoare.
- Ganduri anxioase sau intruzive. Este normal sa iti faci griji din cand in cand, dar atunci cand ingrijorarea ocupa o parte semnificativa a zilei sau provoaca simptome fizice, terapia te poate ajuta sa le faci fata.
- Apatie. Pierderea interesului pentru activitatile obisnuite, lumea din jurul tau sau viata in general poate indica probleme de sanatate mintala precum depresia sau anxietatea.
- Deznadejde. Pierderea sperantei sau a motivatiei sau a simti ca nu ai viitor poate indica depresie sau o altă afectiune mintala. Sa te simti fara speranta din cand in cand, mai ales dupa o perioada grea, este normal. Dar cand situatia persista, poate duce la ganduri suicidare.
- Retragere sociala. Multi oameni se simt mai bine atunci cand pot sa petreaca ceva timp singuri. Introvertiti pot avea nevoie de si mai mult timp singuri decat ceilalti. Dar daca te simti stresat in preajma celorlalti sau te temi sa iesi cu alti oameni, terapia te poate ajuta sa intelegi cum poti sa gestionezi si sa faci fata acestor sentimente.
- Probleme de familie sau de cuplu. Relatiile, fie ele familiale, personale sau profesionale, au suisuri si coborasuri. In timp ce ele pot fi unele dintre cele mai bune lucruri din viata, ele pot fi si o sursa de stres si probleme. Terapia, fie individuala, fie de grup, poate ajuta la eliminarea problemelor care se pot forma chiar si in cele mai puternice relatii.
- Pierdere sau doliu. Moartea este o parte inevitabila a vietii, dar asta nu o face mai usor de abordat. Toata lumea sufera la pierderea unei persoane dragi – fie ca este un parinte sau un animal de companie. Doliul este normal si fiecare il traieste in felul lui, dar evitarea lui poate duce la probleme mai lungi si persistente. Un psiholog te poate ajuta sa gasesti modalitati adecvate de a face fata mortii cuiva apropiat.
- Stres si anxietate. Anumite fatete ale vietii sunt stresante, iar multe situatii – de la un interviu de angajare la probleme din relatie – te pot face sa te simti anxios. Stresul si anxietatea, daca nu sunt tratate, pot duce la izolare sociala, depresie si o multime de alte probleme. Un psiholog te poate ajuta sa le gestionezi corespunzator prin gasirea sursei sau cauza problemelor, precum si modalitati adecvate de a le depasi.
- Depresie. Sentimentele coplesitoare de neajutorare sau deznadejde sunt semne comune ale depresiei. Unii oameni cred ca este doar un moft sau un alint, ceva din care iti poti reveni singur. Depresia este o tulburare comuna de sanatate mintala, in care oamenii isi pierd treptat interesul pentru lucruri si activitati, sunt mereu extenuati si lipsiti de motivatie si de multe ori au probleme in gestionarea emoțiilor. Terapia te poate ajuta sa gasesti sursa depresiei – adesea primul pas pentru a te simti mai bine, si apoi sa modifici procesele de gandire negativa.
- Fobii. Teama de inaltimi si paianjeni sunt fobiile cele mai comune, insa unele temeri neobisnuite si nefondate pot crea probleme grave in viata ta. De exemplu, sitofobia (teama de a manca) poate duce la probleme grave de sanatate. Un psiholog cu experienta te poate ajuta sa iti depasesti temerile, astfel incat sa poti trai fara polifobie (teama de multe lucruri) sau fofobie (teama de frica).
- Obiceiuri nesanatoase si adictii. Unele obiceiuri nesanatoase – cum ar fi fumatul, consumul de alcool si consumul de droguri – sunt adesea folosite pentru a scapa de problemele cotidiene grave. Terapeutul te va ajuta sa descoperi si sa gestionezi eficient aceste probleme.
- Nu mai esti productiv/a si eficient/a. Bolile mintale si conflictele emotionale afecteaza oamenii si fizic. Le afecteaza concentrarea, atentia si productivitate. A fi neproductiv uneori este obisnuit, dar daca a devenit o constanta, merita luata in considerare.
- Daca te-ai confruntat cu o trauma. Traumele din trecut sunt ingrozitoare si o reala tortura pentru o perioada foarte lunga de timp. Nu numai asta, ci te afecteaza fizic, emotional si mental. A face fata unei traume nu este usor. Terapia potrivita te poate ajuta foarte mult in a gestiona, a lupta si a depasi trauma.
- Daca ai stima de sine scazuta. Neincrederea, tristetea sau lipsa motivatiei sunt lucruri cu care ne confruntam de-a lungul vietii. Dar cand ele persista un timp indelungat (luni sau ani) este bine sa iei masuri. Suisurile si coborasurile sunt parti ale vietii, dar daca nu ai incredere si tine si refuzi sa incerci lucruri care te scot din zona de confort ai nevoie de ajutor. Cauta un terapeut!
- Starea ta emotionala iti afecteaza apetitul sau somnul. Pot exista momente in care sa nu observi ca esti stresat sau ca starea ta de spirit este “inghetata”. Dar, ai putea observa o schimbare majora in apetitul sau obiceiurile de somn. Unii oameni isi pierd apetitul atunci cand se confrunta cu stari emotionale. Alti oameni mananca mai mult intr-un efort de a-si controla sentimentele. Acelasi lucru se poate spune si despre somn. Unii oameni au multe nopti nedormite, in timp ce altii dorm prea mult atunci cand le este greu. Poate nu observi o schimbare la numarul de ore pe care le dormi, dar te simti tot mai obosit si extenuat, asta pentru ca scade calitatea somnului.
- Daca treci prin dezechilibru emotional. Cine nu a trecut prin dezechilibru emotional sau turbulente macar o data in viata? Pot exista momente cand vrei sa plangi, dar nu poti. Este posibil ca tu sau un prieten sa fiti absenti si tacuti, fara sa aratati emotii, fie ca este vorba de fericire sau tristete. Sau pot exista etape in care nu iti poti gestiona sentimentele sau te simti complet zdrobit/a. Pentru aceasta, ar trebui sa cauti ajutorul unui terapeut.
In trecut, oamenii asteptau pana se „imbolnaveau” pentru a cere ajutor. Acum, multi oameni au devinit constienti de cat de importanta este sanatatea mintala si sunt mai deschisi sa discute despre aceasta, modul in care este privita terapia evolueaza.
Acum, exista modalitati accesibile de a consulta un terapeut inainte de a experimenta o problema de sanatate mintala.
Preventia este foarte importanta si in domeniul sanatatii mintale. Terapia te poate ajuta sa gandesti mai clar, sa te simti bine si sa iti imbunatatesti viata.
Decizia de vorbi cu un strain nu este mereu usoara, dar a vorbi cu cineva din afara cercului tau de apropiati, te va ajuta in mai multe moduri.
Retine ca a vorbi cu un psihoterapeut nu inseamna ca este ceva in neregula cu tine. A vorbi cu un psihoterapeut nu este un semn de slabiciune.
La urma urmei, este nevoie de multa putere si curaj sa recunosti ca nu ai toate raspunsurile.
Terapia este ceea ce te va ajuta sa devii cea mai buna versiune a ta.