“Ceea ce este evident, este adesea trecut cu vederea!”
Milton Erickson

Majoritatea clientilor care apeleaza la psihoterapie au nevoie de schimbare si cauta echilibrul necesar pentru a-si putea continua viata.

Hipnoza ericksoniana ofera pacientului un cadru special pentru mintea inconstienta, in care limitarile invatate sunt suspendate, astfel incat mintea inconstienta sa poata continua sa-si manifeste creativitatea, gasind solutii originale si eficiente la problemele concrete ale pacientului.

Schimbarea terapeutica este un proces activ care are loc in etape, o mica schimbare duce la o alta, urmand modelul bulgarelui de zapada care se rostogoleste pe o panta. Din acest motiv, o mica schimbare sau un mic progres poate fi extrem de valoros, deoarece deschide calea pentru o evolutie mai larga.

Hipnoza, conform conceptiei lui Milton Erickson, este o stare resimtita de subiect prin faptul ca nu mai este aici si acum, ca este in doua locuri in acelasi timp. Este un proces intern de invatare, un instrument, o metoda prin care ii putem ajuta pe altii sa se dezvolte, sa descopere noi resurse, pe care nu stiau ca le au, sa depaseasca blocajele si sa vindece simptomele dintre cele mai variate.

Hipnoza are diferite grade de adancime si se considera, in general, ca transa profunda este acel nivel care permite subiectului sa actioneze optim si direct in planul inconstientului, fara interferenta mintii constiente. Erickson defineste conceptul de constient intr-un mod usor de inteles, referindu-se la ceea ce este aici si acum, iar conceptul de inconstient cuprinde tot ceea ce nu controlam. Deci nu se face nici o referire la inconstientul freudian sau jungian.

Constiinta se refera la tot ceea ce vedem, auzim, percepem prin simturi, iar inconstientul este tot ceea ce ne scapa, cum ar fi respiratia, temperatura corpului, functionarea biologica si tot ceea ce nu realizam ca exista, la care nu ne gandim constient (mersul pe jos, de exemplu). NLP-ul afirma ca omul nu poate fi constient de mai mult de 5 plus minus 2 elemente in acelasi timp si tot ceea ce este dincolo de acest numar de elemente este sub controlul inconstientului.

Hipnoza nu este o stare in care subiectilor li se spune ce sa faca sau cum sa abordeze o problema. Nimeni nu va face nimic contrar sistemului de valori. Acest lucru a fost demonstrat de nenumarate ori pacientilor carora li s-a sugerat sa fie intr-o transa profunda pentru a face diverse lucruri total din sistemul lor de valori si credinte. Fiind intr-o transa, subiectii nu sunt sub controlul terapeutului si isi pastreaza capacitatea de discernamant. Cu toate acestea, ei devin mai deschisi la idei noi, pe care, desigur, le analizeaza in lumina experientei lor de viata, nu le accepta neconditionat, asa cum mass-media a preferat adesea sa prezinte hipnoza pentru a o face mai spectaculoasa si pentru a-si castiga publicul mai usor.

Sugestiile sunt preluate si traduse prin modelul de invatare al fiecaruia, prin filtrele interne de interpretare a realitatii. Efectul pozitiv al transei este ca reuseste sa creasca gradul de flexibilitate si creativitate al subiectilor si sa creeze premisele schimbarii (Rossi, 1977). Mai mult decat atat, in hipnoza se poate lucra direct cu planul inconstient, fara a fi deranjat de rezistenta constientului, care este cel mai adesea utilizat de psihanalisti (Erickson, 1967).

Erickson era convins ca fiecare pacient are resursele necesare si suficiente pentru a se vindeca, iar rolul terapeutului este mai mult de a-l face sa redescopere aceste resurse si de a-l ajuta sa invete sau sa reinvete sa le foloseasca intr-un mod constructiv. Pentru a realiza acest lucru, terapeutul intra in cadrul de referinta al pacientului pentru a gasi, chiar si in profunzimea sa, potentialul de schimbare si dezvoltare.

Interventia lui Ericksonian este unica si adaptata exact caracteristicilor fiecarui pacient, care intra in cabinet cu o experienta de viata aparte, complexa si avand o personalitate distincta si modalitati unice de a rezolva problemele prin care trece. Terapeutul doar il ghideaza si il ajuta sa-si deblocheze resursele latente, dovedind extrem de multa flexibilitate si respect pentru natura umana, acceptand ca lucrurile nu sunt intr-un mod alb-negru, ca exista mai multe modalitati de a rezolva aceeasi problema si ca oamenii sunt diferiti si valorosi prin insasi unicitatea lor.

Hipnoza ericksoniana nu se adreseaza doar celor care au ajuns sa dezvolte simptome disfunctionale, care le afecteaza foarte mult viata de zi cu zi, ci tuturor celor care doresc sa se dezvolte, sa-si optimizeze performanta in diverse domenii, sa gestioneze mai bine stresul sau relatiile cu ceilalti sau sa depaseasca tot felul de blocaje.

Acest lucru este usor de inteles, deoarece, mai ales in tara noastra, unde oamenii merg la terapeut numai atunci cand simptomele pe care le-au dezvoltat au devenit atat de enervante incat le-a afectat intreaga viata, devenind practic insuportabile.

Hipnoza poate gasi aplicatii in toate domeniile pe care vrem sa le imbunatatim, sa depasim blocajele si sa devenim o versiune mai buna a noastra. 

“Transa naturala” este folosita in scopuri terapeutice si porneste de la ideea ca un subiect intra intr-o transa daca vrea sa treaca prin aceasta experienta si daca are nevoie de aceasta conditie.

Program terapeutic:

Dupa discutia telefonica, urmeaza prima sedinta, cand ne vom cunoaste si vom discuta motivele pentru care ai apelat la un psihoterapeut. Hipnoza se bazeaza pe incredere si siguranta, de aceea te rog sa fi sincer, deschis si direct pe tot parcursul procesului terapeutic.
Vom discuta despre istoria ta personala, credintele legate de hipnoza si psihoterapie, daca ai mai incercat alte forme de terapie si multe altele. Un lucru foarte important despre care trebuie discutat, sunt asteptarile tale legate de rezultate terapie.
Pentru a profita din plin de aceasta sedinta, o sa te rog ca inainte de prima sedinta sa iti pregatesti toate intrebarile la care ai nevoie de raspuns si le vom discuta impreuna.
Vom discuta si despre programul terapeutic, ce presupune si cum se va desfasura.

Incepand cu a 2 sedinta incepem programul terapeutic.
De asemenea vei primi si inregistrarea transei pe care o poti asculta ori de cate ai nevoie (aceasta inregistrare este personalizata pentru fiecare client).

Cand sa apelezi la hipnoterapie?

Daca te confrunti cu stari de anxietate/depresie care interfereaza cu diferitele domenii ale vietii tale este important sa vorbesti cu un specialist. Sa discuti cu cineva despre sanatatea ta mentala poate fi infricosator, dar ai incredere in mine, nu este la fel de infricosator ca senzatiile pe care le traiesti in cazul unui atac de panica (varful anxietatii).

Doar un profesionist din domeniul sanatatii mentale iti poate evalua simptomele pentru a determina daca acestea justifica un diagnostic si un tratament. In timp ce ingrijorarea sau tristetea sunt normale si tranzitorii, anxietatea clinica sau depresia sunt probleme care nu pot sa dispara de la sine, ci dimpotriva se vor accentua cu timpul.

Programeaza-te pentru o sedinta de psihoterapie si impreuna vom gasi cea mai buna metoda pentru a reduce anxietatea si a-ti recastiga controlul asupra propriei vieti.