“Să trăiești momentul înseamnă să lași în urmă trecutul și să nu aștepți viitorul. Înseamnă să trăiești viața în mod conștient și să îți dai seama că fiecare moment în care respiri este un dar.”
Oprah Winfrey

Mindfulness este o abordare terapeutica care se concentreaza pe aducerea atentiei constiente in prezent, fara judecati si cu o atitudine de deschidere si curiozitate fata de propria experienta.

Acest concept a fost dezvoltat de catre Jon Kabat-Zinn, profesor la Universitatea din Massachusetts, care a creat programul MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction), pentru a ajuta pacientii sa faca fata stresului, durerii cronice si altor probleme de sanatate.

Mindfulness poate fi folosit intr-o gama larga de probleme, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarile alimentare, dependentele si alte probleme de sanatate mentala.

Planul de interventie in mindfulness se concentreaza pe dezvoltarea abilitatilor de atentie constienta, de constientizare a propriilor ganduri si emotii, si de reglare a stresului si a anxietatii. Programul MBSR, dezvoltat de Jon Kabat-Zinn, este structurat in general in 8 saptamani, cu o intalnire pe saptamana si cu exercitii practice de mindfulness.

In cadrul programului, participantii invata tehnici de meditatie, yoga si alte exercitii care ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile de mindfulness. Acestia invata sa isi aduca atentia constienta asupra respiratiei, senzatiilor corporale, gandurilor si emotiilor, fara a le judeca sau a le analiza.

De asemenea, participantii sunt incurajati sa aplice aceste tehnici de mindfulness in viata de zi cu zi, prin practicarea atentiei constiente in timpul activitatilor cotidiene, cum ar fi mersul pe jos, spalatul pe dinti sau pregatirea mesei.

Beneficiile mindfulness sunt numeroase, printre care se numara:

  • Reducerea nivelului de stres si anxietate
  • Imbunatatirea somnului si a dispozitiei
  • Reducerea simptomelor de depresie
  • Imbunatatirea relatiilor interpersonale
  • Imbunatatirea stimei de sine si a atentiei

In concluzie, mindfulness este o abordare terapeutica eficienta care se concentreaza pe aducerea atentiei constiente in prezent si pe dezvoltarea abilitatilor de constientizare a propriilor ganduri si emotii. Aceasta abordare poate fi utilizata intr-o gama larga de probleme de sanatate mentala si poate fi integrata intr-un plan de interventie individualizat, in functie de nevoile si preferintele pacientului.