“Somnul este cel mai eficient lucru pe care îl puteti face pentru a va reseta sanatatea creierului si a corpului.”
Matthew Walker, PhD
Ce este terapia Ericksoniana?
Inainte sa raspund la aceasta intrebare, vreau sa va intreb ceva: va este frica de zbor? Sau poate mergi la dentist? Ai incercat sa slabesti sau sa te lasi de fumat, dar nu ai reusit? Si nici nu intelegi de ce? Toate aceste intrebari si au raspunsul in mintea ta inconstienta.
Milton Erickson obisnuia sa foloseasca expresia „Exista lucruri pe care le stii, dar nu stii ca stii. Cand stii ceea ce nu stii, te vei schimba.”
Terapia ericksoniana sau hipnoterapia ericksoniana, asa mai este numita si, este o forma de psihoterapie moderna care foloseste hipnoza ca metoda de accesare a mintii inconstiente, locul in care se gasesc toate emotiile, amintirile, calitatile si resursele fiecaruia. Este un proces natural de psihoterapie orientat spre prezent si viitor, folosind tehnici de hipnoza naturala dezvoltate de Dr. Milton H. Erickson, care te ajuta sa traiesti mai sanatos si sa iti rezolvi problemele.
Procesele care duc la schimbare sunt mai rapide, mai placute si nu creeaza disconfort. Aceasta face parte din categoria terapiilor de scurta durata, axate pe solutii, categorie in care regasim si psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapia integrativa, psihoterapia experientiala si multe altele.
Cand auziti termenul „hipnoza” s-ar putea sa va ganditi la acea forma traditionala, in care terapeutul foloseste sugestii directe, puternice si cu autoritate in timpul transei, sau la hipnoza de scena pe care o vedem in emisiunile TV.
Hipnoterapia inseamna doar „utilizarea clinica a hipnozei”. Denumirea „hipnoterapie” este inselatoare, deoarece nu este cu adevarat o terapie de sine statatoare. Hipnoterapia este doar un „instrument” – o modalitate de a folosi hipnoza pentru a atinge anumite obiective.
Dupa cum a spus Milton Erickson: „Hipnoza in sine nu face nimic… dar iti ofera un climat favorabil in care sa lucrezi.” Cu toate acestea, transa hipnotica exista in multe forme diferite in viata de zi cu zi. De fapt, oamenii isi traiesc cea mai mare parte a vietii in transa si, de multe ori, treaba terapeutului nu este sa-i hipnotizeze, ci sa-i scoata din transa.
Am gasit o definitie frumoasa a hipnozei la prof. Univ. dr. Cartea lui Ion Dafinoiu „Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice”:
„Desi plina de mister si evoca resurse psihologice exceptionale, hipnoza face parte din viata noastra de zi cu zi. …. Privind un spectacol, uitam cum trece timpul, uitam unde suntem… iar din spectatori devenim actori; punem intre paranteze constrangerile realitatii externe si principiile logice de raportare la ea si suntem complet absorbiti de „realitatea” spectacolului: suntem tristi sau fericiti de eroii nostri preferati, corpul nostru realizeaza involuntar miscarile asociate cu aceste sentimente… Suntem deja in transa! „
Care este diferenta dintre hipnoza clasica si cea ericksoniana?
Hipnoza clasica, traditionala, foloseste un limbaj autoritar, asa cum am mentionat mai sus, numit sugestii directe. Aceasta metoda functioneaza pentru multi oameni, dar nu toti suntem dispusi sa acceptam comenzi, chiar si in transa. De aceea multi dintre noi rezistam.
Hipnoza Ericksoniana, in schimb, foloseste sugestii indirecte, carora iti este greu sa le reziste, pentru ca nu ti se cere nimic implicit. Ele sunt adesea deghizate in metafore si povesti.
Un exemplu de sugestie indirecta este „si probabil ca ochii tai vor deveni din ce in ce mai obositi pe masura ce asculti aceasta poveste si ar putea dori sa o inchida, pentru ca multi oameni pot, dupa cum stii deja, sa experimenteze o senzatie. placute, confortabile atunci cand isi permit ochii sa se inchida si sa se relaxeze profund”.
Cui este recomandata?
Hipnoterapia Ericksoniana este recomandata tuturor, de la 5 ani pana la adultii de 80 de ani. Cu totii putem beneficia de aceasta terapie pentru ca nu are contraindicatii.
In sedinta de terapie lucrezi cu cei mai buni experti in domeniu, primul si cel mai bun este clientul, pentru ca nimeni nu te poate cunoaste mai bine decat tine, psihoterapeutul fiind al doilea cel mai bun. Exista o vorba printre oameni care explica foarte bine munca noastra: „Da-i omului un peste si va avea de mancare intr-o zi. Invata-l sa pescuiasca, va avea hrana pentru viata. ”
Acesta este exact rolul psihoterapeutului, acela de a-si invata clientii cum sa-si gaseasca propriile resurse de vindecare, echilibru interior si pace si sa-si imbunatateasca viata.