Terapia de familie este un tip de consiliere psihologica care ii ajuta pe membrii familiei sa-si imbunatateasca comunicarea si sa-si solutioneze conflictele.
Terapia de familie este, de cele mai multe ori, o terapie de scurta durata. Pot fi prezenti toti membrii familiei sau doar cei care vor si sunt dispusi sa participe. Obiectivul terapeutic specific va depinde de istoria familiei. Sesiunile de terapie va pot ajuta sa va dezvoltati abilitatile de a crea noi legaturi de familie si de a face fata cu succes momentelor de stres, chiar si in perioada post-terapie.

Terapia de familie va poate ajuta sa va imbunatatiti relatiile problematice cu sotul, copiii sau alti membri ai familiei. Poate sa abordeze probleme specifice, cum ar fi problemele maritale sau financiare, un conflict intre parinti si copii, sau impactul abuzului de substante sau a unei boli psihice asupra intregii familii.

Familia ta poate urma terapia de familie, in paralel cu alte tipuri de tratament, mai ales in cazul in care unul dintre voi are o boala psihica sau dependente, care necesita, de asemenea terapie individuala sau tratament de recuperare.

De exemplu:
– Terapia de familie poate ajuta pe membrii familiei sa faca fata in cazul in care o ruda are schizofrenie – dar persoana care are schizofrenie ar trebui sa continue si planul sau de tratament individualizat, care poate include medicamente, consiliere unu-la-unu sau alt tratament.
– In cazul dependentei, familia poate participa la terapia de familie in timp ce persoana care are o dependenta participa la un tratament specific. Uneori, familia poate participa la terapia de familie, chiar daca persoana dependenta nu urmeaza si un tratament specific pentru dependente.

Terapia de familie poate fi utila in orice situatie familiala care provoaca stres, durere, furie sau conflict. Acesta poate ajuta membrii familiei sa se inteleaga mai bine unul pe altul si sa devina mai uniti.

Procesul Terapeutic

Inainte de a programa o sesiune de terapie, cauta un terapeut care sa fir o alegere buna pentru familia ta. Aici sunt intrebari la care ar fi bine sa raspunzi inainte:
– Ce tip de formare a urmat? Este acreditat COPSI? Are pregatire de specialitate in psihoterapie de familie? Este o terapie de scurta sau de lunga durata?
– Unde este cabinetul? Care sunt orele de birou? Este disponibil in caz de urgenta?
– Cat timp dureaza o sedinta de terapie? Cat de des sunt programate sedintele?
– Cat costa o sedinta de terapie? Care este politica legata de anularea sedintelor?

In timpul terapiei de familie, aveti posibilitatea sa:
– Examinati abilitatea familiei de a rezolva problemele si de a-si exprima gandurile si emotiile.
– Explorarea rolurilor in familie, a regulilor si a modele de comportament pentru a identifica problemele care contribuie la conflict – si a modalitatilor de a rezolva conflictele.
– Identificarea punctelor forte ale familiei, cum ar fi sprijinul reciproc, si a celor slabe, cum ar fi dificultatea in a-si exprima sentimenetele si emotiile.

De exemplu:
Copilul adolescent sufera de depresie. Familia nu intelege starea lui si nici nu stie care e cea mai potrivita modalitate pentru a oferi sprijin. Cu toate ca esti ingrijorat de sanatatea copilului tau, conversatiile cu el sau alti membri ai familiei se transforma mereu in certuri, iar tu te simti frustrat si furios. Comunicarea se diminueaza, nu mai sunt luate decizii de comun acord, iar ruptura este din ce in ce mai mare.

Intr-o astfel de situatie, terapia de familie va poate ajuta prin:
– Sublinierea provocarilor specifice si a modului in care familia le face fata
– Invatarea de noi modalitati de interactione si de a depasi tiparele nesanatoase care guverneaza relatiile familiale
– Stabilirea unor obiective individuale si de familie si a modalitatilor de a le atinge
In cele din urma, adolescentul va avea instrumentele necesare pentru a face fata depresiei, iar intreaga familie va dezvolta un sentiment de intelegere si apropiere