Tulburarile de personalitate reprezinta „un model durabil de experienta interioara si comportament care se abate semnificativ de la asteptarile culturii individului” conform DSM-5. Aceste tipare tind sa fie fixe si consecvente in diferite situatii si conduc la suferinta sau relatii deficitare.
Personalitatea unei persoane este formata din felul sau de a simti, de a gandi si de a actiona. Acest mod de a fi este modelat de mediu, experientele de viata si caracteristicile mostenite.
De obicei, caracterul unei persoane ramane neschimbat de-a lungul vieții, dar exista si exceptii. O persoana cu o tulburare de personalitate gandeste, simte, se comporta sau relationeaza cu ceilalti in mod foarte diferit fata de o persoana obisnuita.
O persoana cu tulburare de personalitate are dificultati in intelegerea si relaționarea cu cei din jurul sau, ceea ce poate duce la un comportament neregulat și imprevizibil; anormal in comparatie cu așteptarile celor din jur.
Tulburarile de personalitate apar de obicei in timpul adolescentei sau la varsta adulta timpurie, dar un diagnostic este pus atunci cand exista un model persistent de sentimente sau comportament interioare care se abate semnificativ de la normele culturale. Acest model se manifesta de obicei la nivel cognitiv-afectiv sau este folosit pentru a controla impulsurile si relatiile cu alte persoane.
Trasaturi pentru fiecare tulburare de personalitate
Exista 10 tulburari de personalitate recunoscute de medicina de specialitate; acestea sunt clasificate in trei grupe (clustere)
Cluster A (ciudat și excentric)
- Tulburarea de personalitate paranoida: suspiciosi, neincrezatori, ostili, iritabili, gelosi, colectionari de nedreptati sau procesomani.
- Tulburarea de personalitate schizoida: izolați, fara vreo manifestare catre ceilalti, contact vizual deficitar, neadecvat de seriosi, procupati de obiecte neinsufletite sau constructe metafizice.
- Tulburarea de personalitate schizotipala: multiple ciudatenii ale prezentarii, vorbirii, limbaj si gandire excentrica, magica, uneori chiar iluzii si idei de referinta, lipsa prietenilor.
Cluster B (dramatic, emotional si imprevizibil)
- Tulburarea de personalitate antisociala: de la 15 ani exista un comportament de ignorare si incalcare a drepturilor altora, agresivi, iritabili, impulsivi, iresponsabili, fara remuscari, mincinosi, manipulatori si escroci.
- Tulburarea de personalitate borderline: manipulativi, cu sentimentul de gol interior, impulsivi, relatii personale instabile si intense cu oscilarea intre idealizare si devalorizare, amenintari sau gesturi suicidare, automutilare.
- Tulburarea de personalitate histrionica: dramatici, emotionali, superficiali, seductivi sau provocatori sexual, sugestionabili.
- Tulburarea de personalitate narcisica: plini de ei, cu fantezii nelimitate de succes, putere, stralucire sau iubire ideala, lipsiti de empatie, invidiosi, exploatativi in preocuparea de a-si atinge propriile teluri.
Cluster C (anxios sau temator)
- Tulburarea de personalitate evitanta: rusinosi, timizi, inhibati in relatiile interpersonale, tematori de critica, dezaprobare si refuz. Se privesc ca inadecvati, inferiori altora.
- Tulburarea de personalitate dependenta: dependenti, au nevoie de sfaturi si reasigurari de la cei din jur, cu dificultati in exprimarea dezacordului de teama sa nu piarda sprijinul, initiaza greu proiecte si lucruri pe care sa le faca singuri.
- Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva: perfectioniști, ordonati, rigizi, preocupati de ordine si de reguli, lipsiti de spontaneitate, foarte seriosi, perseverenti, incapatanati.
Tulburari de personalitate mixte
Alte tulburari de personalitate care nu sunt incluse in aceste clustere sunt:
- Tulburarea de personalitate pasiv-agresiva: manifesta obstructionism, incapatanare si ineficienta, rezista pasiv in indeplinirea sarcinilor ocupationale de rutina, certareti, se plang ca nu sunt intelesi si apreciati.
- Tulburarea de personalitate depresiva: pesimisti, nefericiti, tristi, cu stima de sine scazuta, predispusi spre ingrijorari, vinovatie.
- Tulburarea de personalitate sadica: relatiile sunt dominate de comportamentul crud sau injositor.
Tratament pentru o tulburare de personalitate
Tratamentul unei tulburari de personalitate implica de obicei psihoterapia. Aici persoana vorbeste cu un terapeut pentru a obține o mai buna intelegere a propriilor ganduri, sentimente si comportamente. Tratamentul poate dura cateva luni sau ani, in functie de severitatea afectiunii si de alte probleme pe care persoana le poate avea.
Pe langa ascultarea si discutarea problemelor importante, terapeutul poate identifica strategii de rezolvare a problemelor si, daca este necesar, poate ajuta persoana sa isi schimbe atitudinile si comportamentul.
Pot fi prescrise si medicamente pentru a trata problemele asociate cu o tulburare de personalitate, cum ar fi depresia, anxietatea sau simptomele psihotice.
De exemplu, simptomele de depresie moderate pana la severe pot fi tratate cu un tip de antidepresiv numit inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (SSRI).