Cand continuam sa muncim din greu atat fizic, cat si emotional, pana cand ajungem la epuizare fizica si emotionala, putem deveni stresati si epuizati. Acest lucru poate duce la probleme precum anxietatea si depresia. La fel ca lumanarea, riscam sa ne topim.

Daca stresul „a devenit una dintre cele mai grave probleme de sanatate ale secolului al XX-lea si o epidemie la nivel mondial”, atunci este timpul sa incepem sa ne dezvoltam instrumentele de gestionare a stresului.

Te trezesti adesea ca te lupti sa faci fata presiunii si stresului vietii pana cand lucrurile devin prea mult si nu mai poti suporta? Daca da, nu esti singurul! Aproximativ:

  • 33% dintre oameni raporteaza ca simt un stres extrem,
  • 77% dintre oameni se confrunta cu stres care le afecteaza sanatatea fizică,
  • 73% dintre oameni au stres care le afecteaza sanatatea mintala,  
  • 48% dintre oameni au probleme cu somnul din cauza stresului

Mecanismele exacte ale stresului nu sunt complet intelese, dar cercetatorii stiu ca stresul si depresia se pot manifesta ca durere fizica si boala. Este un proces complex, dar iata o analogie care ar putea ajuta.

Comparati corpul cu o oala sub presiune. Daca i se lasa loc sa elibereze aburul, functioneaza eficient. Daca nu poate elibera abur, presiunea continua sa creasca pana cand capacul explodeaza. Acum, imagineaza-ti ca oala este deja sub presiune si aplici si mai multa presiune pentru a mentine capacul inchis. Cand recipientul nu mai poate retine toata presiunea, se va rupe in punctul sau cel mai slab.

La fel ca oala sub presiune care cedeaza in cel mai slab punct al structurii sale, boala legata de stres ar putea sa se dezvolte acolo unde corpul este deja slabit.

Cineva care se afla sub stres si nu isi exprima emotiile sau nu este in stare sa-si dezvaluie emotiile va ajunge in cele din urma la un punct de erupere emotionala. Acest lucru poate duce la simptome fizice sau poate declansa un episod de depresie majora.

Privind retrospectiv, este posibil sa recunosti cateva semne de avertizare din trecut. De exemplu, daca ai tendinta de a-ti incorda gatul, este posibil sa ai dureri de gat crescute atunci cand esti stresat. Durerile de spate, problemele de stomac si durerile de cap sunt alte moduri comune prin care stresul sa se instaleze in corpul tau.

Stresul iti poate compromite si imunitatea. De exemplu, unii oameni au tendinta de a raci, a face gripa sau alte boli si infectii atunci cand sunt sub presiune si le poate lua mult timp pana se insanatosesc.

O parte a raspunsului organismului de lupta sau fugi la stres este eliberarea anumitor substante chimice, cum ar fi adrenalina si cortizolul, care pot fi foarte utile intr-o situatie de viata sau de moarte. Cu toate acestea, daca organismul are cantitati mari de aceste substante chimice sau sunt eliberate continuu pe o perioada lunga de timp (cum ar fi stresul cronic), ele pot slabi considerabil sistemul imunitar.

Managmentul stresului

Exista diferite tipuri de stres. Stresul pozitiv, cunoscut si sub numele de eustress, mentine viata revigoranta si interesanta. Este sentimentul care te face sa vrei sa te trezesti dimineata si te mentine motivat. Daca te-ai bucurat vreodata de fiorul unei plimbari cu roller coaster-ul sau ai simtit un sentiment de emotie si implinire atunci cand ai finalizat un proiect, ai experimentat un stres “bun”.

Pe de alta parte, daca ai experimentat o pierdere majora, o schimbare mare de viata sau alti factori de stres negativi, stiti cum se simte stresul “rau”.

La fel ca in cazul stresului pozitiv, poti simti stresul negativ in mintea si corpul tau. Cand poti identifica principalele surse de stres, poti invata mecanisme de adaptare. Una dintre primele si cele mai importante este sa eviti sa iti reprimi sentimentele. O alta este sa eviti strategiile nesanatoase, cum ar fi utilizarea excesiva a alcoolului.

Metodele sanatoase de adaptare abunda, este doar o chestiune de a gasi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine. Iata cateva idei pentru a incepe:

  • Fii sincer cu ceilalti si cu tine insuti
  • Ai incredere intr-un prieten
  • Fa ceva bun pentru altcineva
  • Asigurate ca faci lucruri frumoase si pentru tine
  • Pastreaza o dieta echilibrata,fa exercitii fizice regulate, si creazati un ritual de somn calmant si spatiu relaxant.
  • Incearca modalitati noi de diminuare a stresului, cum ar fi ore de dans, pian, sport, etc
  • Cere ajutorul unui psihoterapeut
  • Invata tehnici de relaxare
  • Renunta la ranchiuna, la tipare de gandire negative sau la relatii nesanatoase sau toxice
  • Fa-ti timp pentru activitatile de care te bucuri.
  • Ia o pauza daca te afli intr-o situatie stresanta.

Aminteste-ti ca toti suntem stresati si fiecare gestioneaza stresul in felul sau. Doua persoane aflate in aceeasi situatie stresanta pot reactiona foarte diferit. 

Dupa ce ai inteles modul unic in care stresul te afecteaza atat emotional, cat si fizic, poti lucra la dezvoltarea unor modalitati sanatoase si eficiente de a-l gestiona.

Sursa: Psychosomatic Illness: Definition, Symptoms, and Treatment (verywellmind.com)